vineri, 10 decembrie 2010

A fi ferm

Sunt o persoana independenta. Atat de independenta incat cei apropiati se simt atinsi in mod neplacut de indiferenta mea fata de sfaturile lor si mai ales de faptul ca nu le cer aproape niciodata. De asemenea, la randul meu ma simt inconfortabil cu ideea de a da sfaturi atunci cand mi se cer. Primul lucru care imi vine in minte este sa raspund: "Nu face greseala asta, nu intreba pe nimeni ce sa faci, faci asa cum simti. Aduna informatii cat sa poti delibera, dar alege tu. Nu cere opinii, ci informatii. Cine ar putea sti mai bine decat tine ce decizii sa iei pentru viata ta?"

Ni s-a recomandat intotdeauna de catre familie, educatori, oameni "cu experienta" sa luam decizii numai atunci cand cunoastem foarte bine subiectul alegerii, cand intelegem clar implicatiile presupuse de fiecare dintre variante. Asta e absurd, caci ne-ar lua o viata sa analizam toate fatetele deciziei noastre si de altfel nici nu am putea prevedea toate urmarile. Filosofia aceasta legata de alegere creeaza mari dificultati. Ganditi-va ce s-ar intampla daca ne-am alege profesia pentru prima oara in viata atunci cand am fi destul de maturi sa o facem si am avea destule informatii despre implicatiile ei. Probabil ca am studia in profunzime domenii variate pana pe la 40 ani si atunci am putea opera o decizie. Atunci cand, chiar in urma unei analize atat de lungi, am ajunge totusi la concluzia ca altul ar fi fost traseul nostru profesional de dorit, ar fi prea tarziu sa mai operam o alta schimbare. Cu alte cuvinte, a cheltui mai multe resurse de timp si energie pentru a lua o decizie nu este o garantie a succesului, dar este o garantie a risipei, a lipsei de eficienta. Daca rezultatul este bun dar implica investirea unor resurse mult prea consistente, atunci nu este eficient.

Asociez eficienta in viata personala (si profesionala) cu fermitatea. A fi ferm inseamna a fi constient, adica a putea vedea dincolo de dialectica permanenta a mintii tale. Odata ce intelegi ca jobul mintii tale este sa se indoiasca, sa se si te blameze pt. orice alegere, aratandu-ti partea negativa a ei, fermitatea se instaleaza pur si simplu. A fi ferm inseamna a alege acceptand ca exista o doza de necunoscut, de imprevizibil asociata deciziei tale. Ca diferenta dintre o experienta pozitiva si una negativa consta in primul rand in atitudinea ta fata de experienta respectiva, in deschiderea pe care o ai pentru a invata, pentru a te aventura, pentru a-ti configura propriile mecanisme de reglaj. Caci a lua o decizie, indiferent de importanta si gravitatea ei, nu inseamna inscrierea pe o ruta absolut conturata, clara, cu o anume destinatie. Drumul in sine presupune ajustari, reglari, o sumedenie de alte decizii. Si toti acesti pasi mici inseamna adaptare si crestere, inseamna evolutie.

Aceasta este intuitia: capacitatea de a depasi indoiala si nehotararea, continua argumentare pro si contra unei alegeri sau a alteia. Pur si simplu te opresti si iti spui: "In acest moment iau o decizie si in acest moment consider ca decizia potrivita este sa..." Este adevarat ca o decizie adoptata intr-o clipa iti poate schimba viata intr-un sens sau altul, dar pana la urma tot intr-o clipa faci propriu-zis alegerea, indiferent de durata deliberarii. In momentul in care ai ales, cel mai ineficient lucru pe care il poti face este sa permiti mintii sa palavrageasca intruna legat de valoarea si pertinenta deciziei luate. De fapt ea va face acest lucru oricum, doar ca tu nu ii mai dai atentie. Iti vezi de drumul tau si o lasi sa vorbeasca.

Aceasta este fermitatea: capacitatea de a fi si a actiona intuitiv. De multe ori ea este confundata cu incapatanarea. Incapatanarea inseamna sa ignori evidenta pentru a-ti apara egoul, sa fii inflexibil, intolerant si indiferent la stimulii exteriori. A fi ferm inseamna a-ti asuma atat esecul cat si succesul, a incerca, a te adapta "din mers", a fi receptiv si constient, a actiona si nu a reactiona. Atunci cand te incapatanezi reactionezi, esti in lupta cu existenta, cu cei din jur; atunci cand actionezi iti potentezi alegerea, te flexibilizezi, iti reglezi pasii.

Independenta este o premisa a fermitatii, asadar a eficientei. De aceea este important sa soliciti din mediul exterior informatii, dar nu solutii, sa aduni date factice si nu opinii. Decizia consta intr-o combinatie de informare si intuitie. Adoptarea unei decizii este un proces intuitiv de prelucrare a unor informatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu