marți, 15 martie 2011

Decizie.Actiune.Evolutie.

Principalul motiv pentru care in viata multora dintre noi evenimentele dorite se succed intr-un ritm mult prea lent, este strans legat de capacitatea noastra de a lua decizii. Aceasta capacitate este foarte cautata in prezent si reprezinta o cerinta de baza in job-urile de conducere. De ce este cautata? Pentru ca este tot mai rara.

Principala diferenta intre aceia care doresc si ajung sa conduca si aceia care mai degraba se lasa condusi consta chiar in capacitatea decizionala.
Ce inseamna sa iei decizii cu usurinta? Pentru aceia care nu o fac, inseamna superficialitate, inconstienta, imaturitate mentala. Pentru cei care o fac inseamna pur si simplu actiune, a fi viu, frumusetea risculuiI si atractia necunoscutului. Persoanelor din aceasta categorie chiar le place riscul, pentru ei viata este o aventura, un "ride". Pentru cei precauti si foarte cerebrali, viata este un potential urias de pericol. Ei cantaresc, socotesc si o fac pana cand oportunitatea a trecut deja, pana cand orice decizie ar lua, ea este caduca. Asadar, ei re-actioneaza si nu actioneaza.

Nu afirm ca atunci cand ne confruntam cu luarea unei decizii trebuie sa actionam imediat, fara a evalua faptele. Trebuie sa privim cu atentie datele, sa le studiem, dar sa luam o decizie cat de repede putem, caci a nu intreprinde nimic rareori aduce ceva. Atunci cand nu actionezi nu produci efecte.
In lumea actuala a devenit insa foarte dificil sa faci alegeri. Poate din cauza suprastimularii. Avem foarte mult de ales si asta ne oboseste. Dupa ce ne alegem hrana,imbracamintea, detergentul,samponul, programele TV si alte maruntisuri din mii de produse similare, ne ramane putin discernamant pentru alegerile mai importante. Ne mai alegem casa si masina, dar pe acestea de putine ori in viata (cel putin noi, romanii) si apoi, daca mai avem chef si interes, ne alegem cartile, ne alegem prietenii, partenerul de viata si odata cu ei viata in sine, drumul nostru si visul spre care ne conduce. Alegerile mici, de zi cu zi, sunt foarte periculoase caci sunt imperative, au aparenta de obligativitate, de necesitate, pe cand cele mari sunt usor de amanat, nu par urgente, le catalogam la "Intr-o zi..." si nu la "Astazi" sau "Acum".

Cat de important este sa iei decizii? Atat de important cat este pentru tine sa actionezi. Cat de important este sa actionezi? Atat de important cat este pentru tine sa evoluezi. Cat de important este sa evoluezi? Atat de important cat esti tu pentru tine. Cat de important esti tu pentru tine? Atat cat poti iubi.

A lua o decizie inseamna a actiona in sensul probabilitatii de a obtine rezultatul dorit si nu implica neaparat ca il vei si obtine. Dar cat de sigur esti ca rezultatul pe care il astepti este ceea ce ti se potriveste? Nu poti fi sigur, poti doar crede, poti doar intui. A nu lua o decizie inseamna ca nu te afli nici macar pe drumul probabilitatii. Nu se poate intampla mai nimic, decat poate "sa dea norocul peste tine". Iar asta este cat se poate de improbabil.Credeti in noroc? Eu nu.Refuz sa ma las tarata in acest pattern cognitiv. Sunt rezultatul deciziilor pe care le-am luat sau nu in viata mea.

Si am ales sa consum cat mai putin timp cu deciziile mici, astfel incat sa ma pot concentra pe cele mari, importante. Eu cred ca intr-un anume sens aceasta este o decizie importanta. Pur si simplu operezi un switch intre a te pierde in lucruri marunte sau a urca spre stele. Daca ai ales cea de-a doua varianta, atunci faci tot posibilul de a regla alegerile mici, astfel incat sa te poti centra si concentra asupra celor mari. Astfel decizia devine parte din tine, capata parfumul sinelui tau superior, al visului tau si nu mai tine de exterior. Devine parte din evolutia ta si se intampla de la sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu